Çavuşoğlu’ndan dörtlü görüşme açıklaması
Çavuşoğlu, A Haber televizyonuna Murat Akgün’ün konuğu olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, İran ve Esad rejiminin dışişleri bakan yardımcılarının geçen hafta Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından dört tarafın dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna yönelik adım adım açıklama yaptı. -adımlı yol haritası planlandı ve bu konuda daha çok savunma bakanları ve istihbarat düzeyinde. Daha önce görüşmeler olduğunu hatırlattı.
Moskova’da Rusya’ya ait olacak
Çavuşoğlu son olarak dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılan görüşmenin ardından “diyalog” vurgusu yapıldığına işaret etti. “Önümüzdeki dönemde İran yeniden dörtlü düzeyde dahil edildi biliyorsunuz ve dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme planlanıyor. Bunu Sayın (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov’un Ankara ziyareti sırasında görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde de tekrar görüştük.Mayıs başı gibi bir dönemde Ruslardan aldığımız ön bilgilere göre olacağını düşünüyoruz.Moskova’da Rusya’nın sahibi olacak.”söz konusu.
Çavuşoğlu, bu angajmanın amacının rastgele sonuçlara yol açmayan siyasi süreci canlandırmak olduğunu belirterek, Astana formatı, uluslararası açılımlar gibi kümelenmelerin sona erdiğini ancak şu anda sonuç alınamadığını hatırlattı.
“Terörle ortak mücadele etmeliyiz”
Çavuşoğlu, Suriye’de kalıcı çözüm ve barışın hem Suriye hem de herkes için önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Biliyorsunuz bizim operasyonlarımızla bir terör koridoru oluşamadı, biz engelledik. Hem DEAŞ’a hem de YPG/PKK’ya yönelik operasyonlarımız bu koridorun oluşmasını engelledi. Ancak YPG/PKK terör örgütü hala bizim için tehdit oluşturuyor ve Suriye’yi bölmeye çalışıyor.Özellikle Suriye’nin kuzeydoğusunda faaliyet gösteriyor.Öte yandan DAEŞ dağılmış olsa da hücreler var.Teröre karşı ortak mücadele etmemiz gerekiyor.Türkiye,Suriye başka katılacak ülkeler,İran sorunları da var.”
Çavuşoğlu, Suriye’de YPG/PKK’ya sıcak bakmayan Kürtlerin de olduğunu, terörist ve Kürt ayrımının iyi yapılması gerektiğini belirterek, angajmanın amaçlarından birinin de Türkiye ve komşu ülkelerdeki Suriyelileri Suriye’ye geri döndürmek olduğunu ifade etti. güvenli bir şekilde iner.
Ülkenin yeniden inşası için kalıcı barışa ihtiyaç var.
Çavuşoğlu, uluslararası medyada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beşar Esad ile görüşmesinin gündemde olup olmadığına ve Esad rejiminin Türkiye’de seçim sonuçlarını beklediğine ilişkin haberlere ilişkin şunları söyledi: “Seçimden önce veya sonra rejimle, Esad’la veya onların bakanlarıyla görüşmek bizim için seçimde bir avantaj olmayacak, muhtemelen bir dezavantaj olacak ama biz burada seçim hesabı yapmıyoruz. Süregelen bir kriz. 11 yılı aşkın süredir bu şekilde veya başka usullerle bir tahlile ulaşılamamıştır.Ülkenin yeniden imarı ve kalıcı barışa ihtiyacımız var.”ifadesini kullandı.
Suriye sorununun çözümüne yönelik seçeneklerin gözden geçirildiğine işaret eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Bu yol haritasında önce istihbarat, savunma bakanları, dışişleri bakanları bir hazırlık toplantısıydı. Son olarak da cumhurbaşkanları toplantıya geldi. Önce dışişleri bakanları olarak bir orta noktaya gelelim. Liderler düzeyinde, Aslında yapacağımız toplantı doğal olarak siyasi ama olası bir toplantı, aynı zamanda liderler tepesini hazırlamak için de olacak.
Ama nihayetinde tüm bu görüşmelerin amacı, bu siyasi süreci, kalıcı istikrarı, barışı, terörle mücadeleyi, Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü garanti altına almak ve Türkiye ve diğer komşu ülkelerdeki normal angajmanımızda, Suriye’nin geri dönüşünü yeniden canlandırmak. Türkiye’den Suriye’ye gelen göçmenler. sadık bir biçimde geri dönmek için.”