Adıyaman’daki depremde 26 eser hasar gördü
Adıyaman’daki depremde 26 eser hasar gördü
Kültür ve Turizm Bakanlığı kısa sürede bazı eserlerde restorasyon çalışmalarına başladı.
ADIYAMAN – 300’ü aşkın kalıntısıyla ‘açık hava müzesi’ olan Adıyaman’da, 6 Şubat depreminde başta Nemrut Dağı olmak üzere 26 eser hasar gördü.
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı, Perre Antik Kenti, Eski Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü gibi 300’ü aşkın ören yeri ile ülkemizin önemli turizm kentlerinden biri olan Adıyaman, tarihi mirastan nasibini almıştır. ve kültürel varlıklar. alınmış.
Binlerce binanın yıkıldığı Adıyaman’da Karakuş Tümülüsü’ndeki 2 bin yıllık ‘el sıkışma sütü’ devrildi. 2 bin yıllık Eski Kahta Kalesi ağır hasar gördü. 18. yüzyılda inşa edilen Tut Vijne Köprüsü yıkıldı. 16. yüzyılda inşa edilen Adıyaman Ulu Camii yıkıldı. 1701 yılında inşa edilen Süryani Antik Mor Peter Mor Paul Kilisesi ağır hasar gördü. Adıyaman’da ağır, orta ve hafif hasarlı olmak üzere toplam 26 eser yıkıldı.
Bakanlık tarihi ve kültürel varlıklara hızla müdahale etti
Hasar gören tarihi ve kültürel varlıkların korunması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri çevre ve can güvenliği tedbirlerini alarak çalışma başlattı.
Karakuş Tümülüsü’ndeki ‘tokalaşma sütunu’ iki hafta gibi kısa bir sürede restore edilerek ziyarete açıldı. Eski Kahta Kalesi’nde restorasyon çalışmaları sona ererken, 2024 turizm sezonunda da ziyaretçi kabul edecek. Yıkılan Ulu Cami’nin taş ayırma çalışmaları yapılırken, yeniden inşası için de proje çalışmaları sürüyor. Mor Petrus Mor Paul Kilisesi’nde onarım çalışmaları devam ediyor.
Depremin birinci yıl dönümüne sayılı günler kala, hasar gören tarihi ve kültürel varlıkların son durumu hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, “6 Şubat depreminin ardından hasar gören tarihi ve kültürel varlıklarımızla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Adıyaman genelinde çalışmalar acil ve hassas bir şekilde yürütüldü.Sonuç olarak Adıyaman İl genelinde 26 tarihi ve kültürel varlığın zarar gördüğünü gördük.Bu tarihi ve kültürel varlıklar harap, ağır, orta ve hafif hasarlı olarak sınıflandırıldı.Gerekli çalışmalar hızla yapıldı. Bakanlığımızın sorumluluğunda başlatılmıştır.
Öncelikle Karakuş Tümülüsü’ndeki sütunlardan biri yıkıldı. Rekor bir sürede o sütunu tekrar ayağa kaldırdık. Eski Kahta Kalesi’nde de hasar meydana geldi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün girişimleriyle burada da gerekli çalışmalar yeniden başlatıldı. Bu çalışmalar tamamlanmak üzeredir ve inşallah 2024 turizm sezonunda da Eski Kahta Kalesi eski ihtişamı ve heybetiyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecektir. Yine kent merkezinde ve il genelinde zarar gören, Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki cami, türbe, kilise gibi dini merkezler bulunuyordu. Zarar görenlerle ilgili gerekli işlemler başlatıldı.
Kommagene Medeniyeti’nin 5 büyük ilinden biri olan Perre Antik Kenti, depremde herhangi bir hasar görmedi. Adıyaman’da yine turizmin odak noktasını oluşturan Nemrut Dağı’ndaki dev heykellerin bulunduğu mozolede herhangi bir hasar meydana gelmedi” dedi.