Ekonomi

Küresel piyasalar olumlu seyrediyor

ABD’de açıklanan güçlü ekonomiye işaret eden veriler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın “güvercin” yönlendirmeleri ve Çin’in ekonomiye yönelik destekleyici adımları ile küresel piyasalar olumlu bir seyir izlerken, yoğun veri gündemi odak noktası haline geldi. bugün yatırımcıların

Küresel ekonomilere ilişkin bir dizi olumlu gelişme, küresel hisse senedi piyasalarında risk iştahını artırdı.

Dün açıklanan verilere göre ABD’de Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda ise yüzde 1,6 artışla beklentileri aştı. Üretici enflasyonu Ağustos ayında Haziran 2022’den bu yana en yüksek aylık değerine ulaştı.

Ülkede perakende satışlar da ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Analistler, ABD’de açıklanan perakende satış verilerinin ülke ekonomisinin güçlü duruşuna işaret ettiğini söyledi.

Ülkeden gelen bilgilerin tüketici talebinin ılımlı ve enflasyon artışlarını tetikleyecek kadar yüksek olmadığına işaret ettiğini belirten analistler, bu durumun “yumuşak iniş” senaryolarını desteklediğini vurguladı.

Analistler, ABD’de TÜFE ve ÜFE’nin beklentilerin üzerinde artmasına rağmen ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 20 Eylül’deki toplantısında faizleri değiştirmeyeceğine ilişkin beklentileri değiştirmeye yetmediğini belirtti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre Fed’in Eylül toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutma ihtimali yüzde 97’ye yükseldi.

Enerji tarafında ise arz endişelerinin devam etmesiyle yüzde 0,4 artışla 94 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, üst üste 6. işlem gününde de yükselişini sürdürdü.

Öte yandan bu yılın en büyük halka arzı olarak bilinen SoftBank Grubu’nun ana ortağı olduğu çip üreticisi Arm Holdings’in ilk işlem gününde yoğun talep diğer teknoloji hisselerine de sıçradı.

SoftBank’ın 2016 yılında yaklaşık 32 milyar dolara satın aldığı Arm Holding hisseleri, halka arzının ardından 54,5 milyar dolar değerlemeyle Nasdaq’ta işlem görmeye başladı ve ilk işlem gününde yaklaşık yüzde 25 değer kazandı.

Analistler, bu yılın en büyük halka arzı olan Arm Holdings’in halka arz piyasasını canlandırmasının beklendiğini belirtti.

Ayrıca ABD’de otomotiv sektöründeki işçilerin grev kararı alacağına dair haber akışı da Ford, General Motor ve Stellantis gibi otomobil şirketlerinin hisse fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Bu gelişmelerin ardından New York Borsası’nda Dow Jones endeksi yüzde 0,96, S&P 500 endeksi yüzde 0,85 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 arttı. ABD’de endeks vadeli kontratları da yeni güne olumlu başladı.

ECB’nin faizleri 25 baz baz artırmasına rağmen Lagarde’ın “güvercin” yönlendirmesiyle Avrupa borsalarında olumlu bir seyir gözlendi.

ECB’den dün yapılan açıklamada bankanın 3 ana politika faizini 25 baz puan artırma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50’ye, mevduat faizinin yüzde 4’e, marjinal fonlama faizinin ise yüzde 4’e yükseltildiği belirtildi. Yüzde 4,75.

Kararın ardından açıklama yapan ECB Başkanı Lagarde, “5 çeyrektir çok yavaş bir büyüme içerisindeyiz, öngörülerimize baktığımızda artık sona yaklaşıyoruz.” dedi. dedi.

Bu toplantıda yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının faiz oranının sabit tutulmasından yana olduğunu belirten Lagarde, çoğunluğun bu artış kararına destek verdiğini söyledi.

Analistler, ECB’nin faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşabileceğine dair beklentilerin arttığını, enflasyona ilişkin gelişmelerin bankanın kararlarında etkili olacağını belirtti.

Bu gelişmelerin ardından euro/dolar paritesi, 31 Mayıs’tan bu yana en düşük seviyesini test ettikten sonra günü yüzde 0,8 düşüşle 1,0643 seviyesinde tamamladı. Parite şu anda önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 1,0650 seviyesinde bulunuyor.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,97, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,19, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,95 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,37 değer kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu başladı.

Asya piyasaları, Çin hükümetinin ekonomiyi destekleme yönünde attığı adımların ve açıklanan olumlu verilerin etkisiyle olumlu bir seyir izledi.

Küresel hisse senedi piyasalarının Asya’ya yönelmesinin yanı sıra Çin Halk Bankası’nın (PBoC) banka ve kredi kuruluşlarının zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan düşürmesi ve bugün açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu sinyaller vermesi risk iştahını destekledi. .

Bankadan yapılan açıklamada, kararın “ekonomik toparlanmanın temellerini güçlendirmeyi ve piyasaya yeterli nakit sağlamayı amaçladığı” kaydedildi.

Zorunlu karşılık oranını bu yıl ikinci kez düşüren PBoC, ilk olarak 17 Mart’ta zorunlu karşılık oranını 25 baz puan düşürmüştü.

Ülkede bugün açıklanan verilere göre Ağustos ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5 ve perakende satışlar yüzde 4,6 artışla beklentileri aşarken, işsizlik oranı yeniden yüzde 5,2’ye geriledi.

Tahminlerin üzerinde gelen verilerin Çin’de ekonomik aktivitede toparlanma sinyali verdiğini belirten analistler, bunun önceki teşvik tedbirlerinin etkili olmaya başladığının kanıtı olabileceğine dikkat çekti.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 arttı.

Yurt içinde dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 1,31 değer kaybıyla günü 8.118,75 puandan tamamladı.

Dün küresel hisse senedi piyasalarındaki yükselişin Borsa İstanbul’a taşınmasıyla birlikte BIST 100 endeksi gün içindeki en düşük seviyesi olan 7.797,06 puana kadar geriledikten sonra bu seviyeye göre yüzde 4’ün üzerinde artış kaydetti.

Dün yatay bir seyir izleyen Dolar/TL, günü 26,9456 seviyesinde kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,9460 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde piyasa katılımcı anketi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) konut satışları ile Euro Bölgesi’nde dış ticaret açığı ve sanayi üretim bilgilerinin de aralarında bulunduğu yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtti. ABD, teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 8.200 ve 8.300 seviyelerinin direnç, 8.100 ve 8.000 puanlarının ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Eylül TCMB piyasa katılımcı anketi

10.00 Türkiye, ağustos ayı konut satışları

11.00 Türkiye, Ağustos ayı hazine bütçe dengesi

12.00 Euro Bölgesi, Temmuz ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, New York Fed Eylül ayı sanayi endeksi

16.15 ABD, ağustos ayı sanayi üretimi

16.15 ABD, Ağustos ayı kapasite kullanım oranı

17.00 ABD, Michigan Üniversitesi Eylül ayı tüketici güven endeksi

haber-hacilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu